fundació.cat

El concurs

Bases del concurs

Benvinguda / Benvingut a la 12 edició del concurs de creació de llocs Webs i Apps en català wapps .cat curs 2021/2022.

Convocatòria 2021-22 (12a edició) oberta des del 20 de setembre fins al 18 de febrer.

La inscripció al concurs s’inicia el dilluns 20 de setembre de 2021 a les 12h i finalitza el 18 de febrer de 2022 a les 12h.

Tots els grups inscrits amb dominis registrats teniu fins al 23 de març del 2022 a les 23:59 per a treballar en el vostre lloc web o app i respondre les preguntes que trobareu dins del formulari específic per a cada grup. Els formularis, els trobareu a dins del portal del docent. A partir d’aquí els vostres webs passaran a mans del jurat. A una data encara per concretar se celebrarà la jornada final amb la presentació dels projectes per part dels grups finalistes, la deliberació final del jurat i l’entrega de premis per als guanyadors del wapps .cat 2021/22.

 

El concurs wapps .cat és una iniciativa de la Fundació .cat.

Descarrega les Bases del Concurs

Objectiu

L’objectiu del concurs Webs al punt .cat (en endavant wapps .cat) és el de promoure el coneixement de competències digitals en la comunitat escolar a través de la creació de llocs web i apps. wapps .cat està destinat a alumnes d’últim cicle de Primària, ESO, Batxillerat i Graus Formatius. El concurs també vol estimular la creació de continguts digitals en català.

Finalitat

La finalitat del concurs és que els alumnes creïn un web o una app real, a través d’una experiència engrescadora que els apoderi a passar de ser consumidors digitals a creadors digitals.

En paral·lel, també es busca reforçar la formació tecnològica dels docents que ho requereixin, així com augmentar els recursos digitals dels centres educatius dels projectes guanyadors.

Participants

El concurs de creació de llocs web s’adreça a estudiants de 5è i 6è de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.

El concurs de creació d’aplicacions es composa d’una única categoria en la qual hi poden participar alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.

Els projectes han de ser creats pels estudiants, en grups d’entre 2 i 5 persones, a excepció de Batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Mitjà que hi poden participar individualment. Han de ser guiats i acompanyats pel seu mestre. La inscripció dels projectes al concurs l’hauran de fer els mestres en nom dels seus alumnes. Un mateix docent pot ser el tutor/a de diversos grups.

Els mestres no poden crear el contingut del projecte digital, però com a tutors han de complir les seves funcions de tutoria i ajudar al grup a desenvolupar-lo, així com donar a conèixer i explicar les instruccions del concurs als alumnes. El tutor/a del grup, és el responsable que aquest compleixi les normes del concurs.

Categories

Torna a categories

Dirigit a alumnes d’últim Cicle de Primària, 5è i 6è.

La temàtica que escullin s’haurà de poder relacionar amb algun/s dels 17 objectius pel desenvolupament sostenible publicats per les Nacions Unides.

Dirigit a alumnes des de primer a quart d’ESO.
La temàtica que escullin s’haurà de poder relacionar amb algun/s dels 17 objectius pel desenvolupament sostenible publicats per les Nacions Unides.

Dirigit a alumnes de qualsevol modalitat de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, mostra el teu projecte o treball de recerca al món.
Proposem que creïn un web sobre un projecte important que realitzin al llarg del curs o el treball de recerca que estiguin desenvolupant per tal de proporcionar aquest coneixement al món.

Alhora, es valorarà positivament que els projectes siguin reals i que puguin ajudar digitalment a alguna empresa, organisme o entitat.

Aquesta categoria pot ser tant grupal (de 2 a 5 alumnes) com individual.

Dirigit a alumnes de qualsevol Cicle Formatiu de Grau Superior.

Proposem que desenvolupin un lloc web d’una entitat o una empresa existent de tal manera que li aporti valor afegit. S’espera que busquin algun tipus de necessitat al seu entorn per tal de poder resoldre-la mitjançant la tecnologia web.

Els alumnes hauran d’arribar a un acord amb els responsables de l’empresa o de l’entitat corresponent per poder fer ús de les imatges i la informació de l’establiment. Veure model adjunt.

A la categoria de millor App concursen tots els projectes presentats al concurs, en una única categoria que engloba als alumnes d’ESO, Batxillerat, Cicle Formatiu de Grau Mitjà i Cicle Formatiu de Grau Superior.

Els propis alumnes actualitzaran el web vinculat a l’escola. Es valorarà la qualitat dels continguts i la regularitat en penjar nova informació al web. Engloba als alumnes de Cicle Superior de Primària, d’ESO, Batxillerat, Cicle Formatiu de Grau Mitjà i Cicle Formatiu de Grau Superior.

Blocs d’aula, webs d’AMPAS, clubs esportius vinculats a l’escola, extraescolars, entre d’altres.

Qualsevol persona podrà votar mitjançant un compte de Google el projecte web/app que més li agradi.

Es tindrà en compte el volum i la qualitat dels projectes per escola.

Amb l’objectiu de motivar les noies amb les STEAM hem volgut premiar el centre que tingui més noies participant al concurs.

Tema i contingut

Tema

El tema del lloc web haurà de ser l’especificat en les diferents categories. Aquest, podrà ser proposat tant pels alumnes com pel docent.

Contingut

El contingut de tots els llocs web presentats (text, imatges, animacions, música i sons) ha de ser propi o si es reprodueix s’ha de tenir el permís de l’autor/a i informar del seu origen.

Només s’avaluarà el contingut públic del lloc web.

En les categories de Millor web de Primària, Millor web d’ESO i Millor web de Batxillerat i CFGM el lloc web que creeu ha de ser creative commons o de llicència lliure i ha de portar el logotip de la llicència de creative commons que hàgiu escollit.

En les categories de Millor web de Batxillerat i CFGM en cas de projecte real i de Millor web de Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) s’haurà d’arribar a un acord amb l’empresa o l’entitat a qui se li faci al web o preservar l’autoria del projecte.

El contingut del lloc web ha de ser com a mínim en català. També es valorarà molt la correcció ortogràfica i sintàctica del web. Podeu trobar recursos gratuïts que us poden ajudar a l’apartat de recursos del web wapps.cat.

A la pàgina principal del vostre lloc web ha de constar el logotip del concurs WAPPS i un enllaç al seu web (http://www.wapps.cat), el de la Fundació .cat, a més a més del logotip del registrador i l’enllaç a cada pàgina. Podeu trobar els logotips a l’apartat de recursos del lloc web wapps.cat.

No s’admetran continguts que incitin a l’odi, la violència o la discriminació o que vulneri la legalitat vigent.

Si el lloc web no compleix les normes del concurs, la organització el pot desqualificar i treure del concurs i/o suspendre el servei d’allotjament i el grup concursant que l’estigui fent servir.

Característiques tècniques

Els registradors que participen aquest any al concurs WAPPS .cat, Dinahosting i Don Dominio us ofereixen com a mínim:

 • 5GB d’allotjament web
 • 50GB de transferència mensual
 • PHP5
 • 1 base de dades de MySQL
 • Servidors de DNS
 • Gestió del DNS
 • 3 comptes de correu electrònic amb 100MB cadascun
 • 1 compte d’accés per a FTP

El lloc web/bloc ha de mostrar al navegador el domini .cat, però no cal que estigui allotjat necessàriament a l’espai posat a disposició per part del registrador. Es triï l’opció que es triï, cal que surti al web el logotip del registrador.

Calendari i operativa

Del 20 de setembre de 2021 al 18 de febrer de 2022 a les 12h

Període en el qual la convocatòria per a inscriure-us al concurs WAPPS 2021-22 estarà oberta.

Us podeu registrar des del següent enllaç que també trobareu disponible al web del concurs wapps.cat.

Per a registrar el vostre lloc web amb els registradors

 1. El mestre omple les diferents dades relacionades amb el centre, el mestre i el grup participant del formulari d’inscripció.
 2. Rep un correu electrònic amb les credencials d’accés al seu perfil. Llavors, podrà començar a inscriure grups a partir del 27 de setembre de 2021 i ho podrà fer fins al 18 de febrer de 2022.
  1. Per cada grup que inscrigui, rebrà un formulari on el grup d’alumnes haurà de reflexionar breument sobre:
  • La temàtica del web.
  • L’estructura del web.
  • Els rolls dels diferents integrants del grup.
 3. Un cop acceptada la proposta per part de l’organització del concurs, el professor/a rebrà al seu correu de contacte un codi d’inscripció al concurs i un enllaç per tal de poder donar d’alta el paquet de domini i allotjament web.
 4. Els participants registren el domini utilitzant el codi que us enviem amb el registrador acreditat pel .cat que col·labora en el concurs.
 5. El registre i el primer any d’allotjament del vostre domini serà gratuït, gràcies a la gentilesa de la Fundació .cat i del registrador.

Del 20 de setembre de 2021 al 23 de març 2022
Període de treball i creació del vostre projecte. Durant aquest període l’equip de WAPPS és a la vostra disposició per a qualsevol dubte o aclariment a través del correu electrònic: info@wapps.cat.

23 de març 2022 a les 23:59h Data límit de lliurament de tots els formularis dels llocs web i aplicacions a concursar.

Projectes Web

Quan tingueu el vostre lloc web acabat, haureu de respondre un formulari que el vostre docent podrà trobar dins de l’accés al professorat on hi haureu de respondre 4 preguntes.

1 – Dades del lloc web: nom del domini, nom de l’equip, curs i centre educatiu.
2 – Quina finalitat té el lloc web i per a quina audiència s’ha fet.
3 – Drets del lloc web: què s’ha fet per a protegir els drets d’altres autors. Què s’ha fet per a evitar el plagi del vostre lloc web.
4a – Raons per les que creieu que, basant-vos en els criteris d’avaluació, el vostre equip hauria de guanyar un dels premis del concurs.
4b – Si sou alumnes de CFGS i heu fet una aplicatiu amb una funcionalitat que ja existeix, indiqueu quines són les innovacions que aporta.

Projectes App

Pel que fa als projectes d’aplicacions, quan tingueu el vostre lloc web acabat, haureu de respondre un formulari que el vostre docent podrà trobar dins de l’accés al professorat on hi haureu de respondre 6 preguntes.

 1. Dades sobre el projecte d’App: nom de l’App, nom del domini web on hi ha la descripció, nom de l’equip, curs i centre educatiu.
 2. Finalitat té la vostra aplicació mòbil i per a quina audiència s’ha fet.
 3. Drets del l’App: què s’ha fet per a protegir els drets d’altres autors. Què s’ha fet per a evitar el plagi de la vostra aplicació.
 4. Per què creieu que, basant-vos en els criteris d’avaluació, el vostre equip hauria de guanyar un dels premis del concurs.La vostra App segueix un model sense ànim de lucre o un model
 5. de negoci? Si segueix un model de negoci, de quina forma teniu pensat guanyar diners amb la vostra App?
 6. Quina creieu que pot ser la competència de la vostra App, existeixen referents semblants a la vostra proposta?

23 de març 2022

La Fundació .cat publica tots els llocs Web i Apps presentats i acabats al lloc web de wapps.cat i els passa als membres del jurat per a la seva avaluació i selecció. El jurat farà una preselecció de tots els projectes presentats al concurs i escollirà 3 finalistes per a cada categoria.

En paral·lel s’habilitarà un procés per a què els internautes puguin votar el seu lloc web i aplicació preferits, d’entre els que participen al concurs de WAPPS.

Del 28 març a les 10:00 al 6 d’abril de 2022 a les 17:00h Votació popular a través del web.

La detecció de mètodes fraudulents per a la obtenció de vots (compra de vots/m’agrades, vots/ m’agrades provinents de perfils falsos … etc. ) serà motiu de desqualificació automàtica del grup beneficiat per aquest tipus de vots. Donat el cas, es comunicaria la desqualificació al grup afectat i no es podria recórrer.

Finals d’abril 2022 La Fundació .cat enviarà als mestres representants dels grups seleccionats (3 per cada categoria) la notificació juntament amb les instruccions per a la presentació pública dels projectes seleccionats.

Maig del 2022 Es celebrarà a la jornada final de WAPPS 2021/22.

La seu exacta s’anunciarà amb antelació a l’esdeveniment.

En aquesta jornada, tots els grups finalistes hauran d’exposar els seus projectes al jurat i públic assistent de cada categoria. Després d’una deliberació final, es donarà pas a l’entrega de premis als grups guanyadors.

Participants

El concurs de creació de llocs web s’adreça a estudiants de 5è i 6è de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.

El concurs de creació d’aplicacions es composa d’una única categoria en la qual hi poden participar alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.

Els projectes han de ser creats pels estudiants, en grups d’entre 2 i 5 persones guiats i acompanyats pel seu mestre. La inscripció dels projectes al concurs l’hauran de fer els mestres en nom dels seus alumnes. Un mateix docent pot ser el tutor/a de diversos grups.

Els mestres no poden crear el contingut del projecte digital, però com a tutors han de complir les seves funcions de tutoria i ajudar al grup a desenvolupar-lo, així com donar a conèixer i explicar les instruccions del concurs als alumnes. El tutor/a del grup, és el responsable que aquest compleixi les normes del concurs.

Criteris de valoració

Criteris obligatoris

Els continguts indispensables per a que un projecte entri a formar part del concurs els trobareu a l’apartat 8 “Tema i contingut” d’aquestes bases. Tot projecte que no compleixi amb aquests requeriments previs serà desqualificat.

Criteris específics de valoració per a llocs web

A més dels criteris obligatoris descrits, s’avaluaran els següents conceptes englobats en 4 blocs. Cada bloc es puntuarà sobre 25 punts i, per tant, la puntuació màxima pot ser de 100 punts.
A més a més, el jurat valorarà positivament si el contingut i disseny del web són propis i originals i, als alumnes de CFGS, se’ls valorarà amb més punts si desenvolupen un programa o mòdul que faci alguna funcionalitat.

A continuació trobareu els aspectes que el jurat tindrà en compte sobre cada web per a determinar la seva puntuació:

1. Atractiu

 • El contingut del projecte és atractiu per a l’audiència a qui va dirigit.
 • Es valorarà positivament la diversitat dels recursos utilitzats: text, arxius d’àudio, vídeo, etc.
 • Contingut actualitzat
 • Possibilitat d’interacció.
 • Lloc web dinàmic.
 • Bona llegibilitat del text.
 • Textos escrits correctament i de redacció àgil.

2. Usabilitat

 • Nom del domini senzill i fàcil de recordar.
 • Lloc web ordenat i ben estructurat. Informació ben prioritzada.
 • Correcció ortogràfica i sintàctica dels idiomes utilitzats.
 • És fàcil navegar pel contingut. Instruccions de navegació clares. Fàcil de trobar la informació per a l’usuari.
 • Les pàgines estan complertes, no hi manca informació.
 • Les imatges estan ben comprimides i no triguen a descarregar-se.
 • Els enllaços funcionen correctament.
 • El guió, el text, els diàlegs i les imatges, s’adapten al públic que visitaria el web.
 • L’audiència a qui va dirigit pot trobar el contingut en la seva llengua nadiua.
 • Operativa de funcionament compatible amb tots els navegadors.
 • Web responsiva.El web ofereix una visió de conjunt del contingut.

3. Fiabilitat

 • El contingut, és fiable.
 • S’identifica clarament qui el produeix.
 • El contingut, compleix la legislació del país.
 • L’administrador/a del web, s’ha assegurat que el contingut no infringeixi els drets de propietat intel·lectual d’altres persones o organitzacions.
 • Un visitant del web, pot fer servir el contingut de manera segura.
 • El lloc web no ofereix continguts que puguin ser ofensius per a usuaris menors d’edat o que en puguin afectar seriosament el desenvolupament.
 • Si el lloc web recull dades personals, es fa de forma justificada, indicant bé el motiu i de manera coherent i s’informa sobre la política de privacitat de les dades.
 • El contingut, ofereix informació transparent sobre la confidencialitat de les dades personals indicant la política de privacitat d’aquestes dades.
 • El web inclou informació de contacte.
 • Es fan servir textos alternatius per a les imatge (etiquetatge i paraules clau).

4. Competència i comprensió d’Internet

 • El projecte reflecteix que els estudiants saben com funciona un lloc web.
 • El lloc web conté material audiovisual ( imatges, vídeos, àudio)
 • El material Av està col·locat de forma coherent amb el contingut i està comprimit correctament, amb curts temps de descàrregues.
 • Els enllaços funcionen correctament.
 • El lloc web funciona amb tots els navegadors
 • Les dimensions del lloc web són correctes
 • Els desplaçaments verticals i horitzontals pel lloc web funcionen correctament.
 • El logotip superior del lloc web enllaça amb la pàgina inicial.
 • El web inclou d’alguna manera, encara que no funcioni realment, espai publicitari reservat en cas que el projecte ho requereixi.

Criteris específics de valoració per a aplicacions mòbils

Les Apps que presenteu al concurs s’hauran de poder trobar al centre d’aplicacions corresponent (Play Store, Apple Online Store, entre d’altres).

Les Apps es puntuaran sobre 115 punts on la correcció ortogràfica i sintàctica valdrà 10 punts. A continuació trobareu els aspectes que el jurat tindrà en compte sobre cada web per a determinar la seva puntuació:

1. Concepte (35 punts)

 • Problema que vol resoldre.
 • Identificació clara de la necessitat/problema
 • Utilitat
– App útil per la vida quotidiana
 • Complexitat del problema
 • Adequació de la solució proposada
 • Solidesa del model de negoci
 • Nivell d’innovació. App innovadora
 • Originalitat de la solució i dels recursos utilitzats

2. Usabilitat i experiència d’usuari (35 punts)

 • Estructura
 • Disseny estructural correcte
 • Facilitat per situar-se dins l’entorn o el procés
 • Adaptació a l’edat del públic al que va dirigit
 • Atractiu
– Combinació de colors/fons amigableAtractiu visualment
 • Els continguts aporten valor afegit
 • Multidioma
 • Grau d’originalitat

3. Desenvolupament tècnic (25 punts)

 • Fiabilitat
 • Funcionament correcte
 • Assoliment resultat esperat
 • Recursos utilitzats són estàndards
 • Utilització correcta dels recursos
 • Utilització de llibreries
 • Es valorarà positivament que pugui ser utilitzada tant des de dispositius Android com des de dispositius d’Apple

4. Web de presentació (10 punts)

 • Totes les aplicacions hauran de tenir un lloc web .cat de presentació.
 • Per als continguts d’aquest lloc web s’apliquen tots els criteris obligatòries definits a l’apartat 8 “Tema i contingut” d’aquestes bases.
 • Explicació clara de la utilitat de l’App
 • Oberta a la participació per conèixer l’experiència de l’usuari

Premis

Els projectes guanyadors, rebran premis tant per als integrants del grup com per al docent i per al centre educatiu:

Equips guanyadors: Experiències formatives i de reconeixement (s’anunciaran prèviament a la jornada final), vals de compra per a material tecnològic.

A més dels premis de les diferents categories també es premiarà al centre educatiu amb més inscrits i al centre educatiu amb més participació femenina.

Reserva de modificació o anul·lació

La Fundació puntCAT es reserva el dret de prorrogar, modificar o anul·lar el concurs i/o les bases del concurs en qualsevol moment.

Alhora, es reserva el dret d’expulsió i anul·lació de domini en cas d’elaborar llocs webs ofensius, que puguin induir a estafes, fishing, o bé es falti al respecte a algun dels nostres col·laboradors (registradors).

Procediment en cas d’abús o falta de respecte cap al servei de suport dels registradors:

 1. El registrador facilitarà la següent informació a la Fundació .cat:
  1. Còpies de pantalla del correu electrònic enviat o del xat.
  2. Totes les dades que hagin pogut obtenir de la conversa: nom del domini, IP, localitat, centre educatiu, nom i cognom, entre d’altres.
 2. La Fundació .cat procedirà a posar-se en contacte amb el docent responsable del grup i li comunicarà els fets.
 3. La Fundació .cat procedirà a prendre les mesures pertinents ja sigui l’expulsió del grup en qüestió o en cas d’una acció col·lectiva del grup classe. En aquest cas es podrà expulsar de manera unilateral el centre educatiu del concurs.
 4. El registrador n’eliminarà els perfils i .cat custodiarà els dominis que s’hagin pogut registrar.